Hodepine Norge!

02.06.2019

Jeg har tenkt på å legge ut mine notater fra seminaret på Nordlys lenge, nå fikk jeg endelig tid. Hvis du sliter med sterk hodepine/migrene eller har det ofte (flere ganger i uken eller måneden?), ta en titt!

Ainas notater kort oppsummert fra

Seminar med Hodepine Norge

Pasientorganisasjon

350,- i året for å være medlem

På nettsidene finner du masse nyttig info ift hodepine og migrene og som medlem har du mulighet til å chatte med nevrolog og lege med stor kunnskap om temaet. Dette er ikke reklame, mer en varm anbefaling fordi jeg har stor tro på det de holder på med.

Aud Nome Dueland- Nevrolog og Tine Poole- allmennlege med stor interesse for migrene og selv kronisk migrene siden barns alder.


14 hovedgrupper, 200 diagnoser

Ca 900 000 med ulik grad

Hver femte kvinne har migrene

Migrene er veldig vanlig og underdiagnostisert.

Tre spørsmål du kan stille deg er om du har Lysskyhet, Kvalme og om din livskvalitet forringes. Det trenger ikke være bare disse symptomene, eller alle.


For å utrede migrene er det smart å føre hodepinedagbok, på papir eller i app. Karaktér på hodepinen og evt andre symptomer, smerteskala, frekvens, potensielle årsaksfaktorer (menstruasjon, stress, søvn, mat/drikke, annet?). Når du har ført over en tid er det lettere for legen din å finne ut hvilken migrene du har og hvilke medisiner som er gunstig.


Det finnes også spørreskjemaer som kan gi oversikt over hodepine og migrene. Se hodepine norges nettsider.

Nakkesmerter er ofte en bivirkning av migrene. Det vil si at det er ikke alltid en spent nakke som gjør at du får migrene, det kan like gjerne være motsatt og den kan komme før, under og etter migrene.


Migrene kan ikke kureres men lindres. Er det migrene skal det utredes og medisineres. Reseptfri smertestillende kan være sterkere på kroppen og mindre effektiv en riktig migrene medisin. Det er den vanligste nevrologiske sykdommen og de fleste migrene typene kan medisineres og lindre anfallene.

MOH- medikament overbruks hodepine, løsningen blir problemet.


Hodepine og migrene hos barn:

Annerledes fra migrene hos voksne

Mindre ordforråd til å uttrykke symptomer

Trenger ikke være ensidig

Genetikk


web:

https://hodepinenorge.no/

https://barnehodepine.no/


Jeg treffer mennesker med nakkesmerte og hodepine på klinikken, daglig. Jeg behandler ofte med god effekt, men dersom migrene er årsaken, bør det utredes og behandles parallellt for at det ikke skal bli et stadig tilbakevendende problem!

- Aina