Hører du lyder i hodet ditt?

03.06.2019

Det kan være Tinnitus.

Tinnitus kan oppleves på ulike måter. Noen hører rumling, andre hører pipelyder. Noen har dott-følelse i ørene og andre hører at det "spraker" og knitrer. 


Mange går med spenninger som bygger seg opp. Grunner kan være stressrelatert, overbelastning ift trening, hvis du biter/gnisser tenner på nettene, noen driver med tungepressing på dagtid, og noen har vanskelig for å slappe av i kjeve. Det er vanlig å ha forandring i kjeveleddet, det kan lage "poppe"-lyder når du tygger eller kjeve kan gå i lås hvis du gaper for høyt.. kanskje kan du ikke gape i det hele tatt. Hvor mange fingre får du på høykant mellom tennene oppe og nede, for eksempek? Tygge tyggegummi er en annen faktor som kan spille inn på spenninger i kjeve.


Vi må ta tak i problematikken som gjør at tinnitus eller lignende oppstår. 

Alle disse lydene og sensasjonene kan komme fra spenninger i og rundt ansikt, kjeve, nakke muskulatur, og kan påvirkes til å dempes eller forsvinne.

Har du en fysiologisk forandring/skade som er årsaken alene til problematikken, kan jeg ofte ikke bidra. Det kan være hørselsskader gjennom eksponering av høye lyder eller sykdom. I de tilfeller hvor Tinnitus ikke kan påvirkes med muskel og leddbehandling, er det likevel viktig å prøve annen mer riktig behandling, som høreapparat med lyd som er mer behagelig og tar fokus fra Tinnitus. Mindfullness har også vist seg å kunne hjelpe, sammen med strategier for å flytte fokus bort fra den plagsomme lyden i ørene.


-Aina