Hva er din holdning til holdning?

28.11.2018

Holdning- har det noe å si?

Kanskje har vi to ulike bilder inne i hodene våre nå når jeg tar opp "god holdning". Holdning er et produkt av genetikk, helse(noen ganger sykdom) og livsstil. Holdningens betydning er svært omdiskutert og med god grunn.


For meg kan god holdning se svært forskjellig ut. Vi kan ikke se ut ifra holdning om en person har vondt, en person som ser tilsynelatende bra ut, kan også ha flere utfordringer en vi kan sense. Noen ganger ser vi ut fra holdning hvordan noen har det, men like mange ganger ikke. Noen lever et helt liv uten plager med det noen kaller dårlig holdning, mens andre lever et liv med "i følge boka" god holdning, men sliter likevel med smerte relatert til bevegelse.  


Må du vri hele kroppen når du skal bakke? Eller kjenner du noe i skulderen som "klyper" når du løfter armen?


Det vi KAN bruke holdning til er når noen har et behov for forandring. Det kan være du som har smerter i muskler og ledd, det kan være du som har begrensninger som gjør at du ikke kan gjøre de tingene du ønsker i jobb og fritid, eller det kan være din selvfølelse og usikkerhet som gjør at kroppen krymper seg. Fysisk og mental passivitet. Muskelgrupper som ikke jobber, resulterer i at vi "hviler" på leddene. Bevegelser blir passivisert og jobber på et minimum. I tillegg ofte svært ensformig. Noen muskler blir korte, noen blir utstrekt. Noen muskler blir overstimulert, noen blir understimulert. 

Til daglig jobber jeg mye med bekkenkontroll og skulderkontroll. Det er min overbevisning at dette er to viktige nøkler til smertelindring, optimal styrke og god selvtillit, gjennom å påvirke holdningen. Både fordi du stimulerer muskler og ledd mer variert, men også for å skape bedre forutsetninger for muskler og annet som befinner seg rundt leddet. Bedre plass og bedre funksjon. Så er det en gang slik at vi føler oss bedre når vi åpner opp brystkassen og retter oss opp i ryggen. Prøv og kjenn! 


En annen viktig faktor

Kroppen henger sammen (heldigvis), og bevegelse et sted påvirker bevegelse et annet sted. Når vi stivner til i øvre del av rygg, også kallt brystryggen, følger skuldrene og nakken etter. Det vil si at de som er veldig stiv i brystryggen, også mange ganger kjenner at de kommer til kort i nakke og skuldre. Må du vri hele kroppen når du skal bakke? Eller kjenner du noe i skulderen som "klyper" når du løfter armen?Bekkenkontroll:

Å "vippe" bekkenet bak, eller krumme korsrykken om du vil, aktiverer store muskler som avlaster blant annet korsrygg og hofter. Kroppen vår er sterk og tåler ekstreme mengder belastning. Den sier også fra når den ikke er fornøyd.

Noen typiske karakterer kan være:

"dekk-bytte"-rygg

"snø-måkking"-rygg

Andre utfordringer kan være sliten korsrygg. Mennesker som blir sliten i ryggen av å stå og gå "for lenge". Vi hiver oss gjerne over på en hofte når vi blir stående. Som jeg sa vil bekkenkontroll aktivere store muskler, som rumpe og mage. Det er her kraftoverføringen skjer, altså magien i alt du bruker kroppen din til.


Skulderkontroll:

Det er utrolig vanlig med skulderproblematikk. Noen ganger følger også smerte i nakke, albue og underarm. Bevisstgjøring av bevegelse og styrke rundt skulder lindrer ofte smerteproblematikk. Det er så enkelt, og så vanskelig. Min overbevisning er at det i mange tilfeller handler om understimuli. Vi vet ikke lenger at skulderbladene våre skal kunne bevege seg isolert fra armene. Det er en hel muskelgruppe som nesten ikke stimuleres. Skulderen er et svært bevegelig ledd, det krever derfor også muskulatur som støtteapparat. Vi er ensformige i våre bevegelser og svake i ryggmusklene. Skulderkontroll gjør deg sterkere og skuldrene mer fornøyd.

I videoen over viser jeg først hvordan mange i starten løser oppgaven med å bevege skulderbladene. Neste bevegelse er kun skuldrene og skulderbladene. Greier du å utføre begge? Se også hvordan jeg følger med på bevegelsen. Bruk speil til fordel for deg selv :)


Kombinasjonen mellom skulderkontroll og bekkenkontroll gir en mer aktiv og etter mitt syn bedre holdning. En mer oppreist holdning stråler selvsikkerhet og jeg er også av den oppfatning at det gjør noe med følelsene våre i positiv retning. På den andre siden trenger du ikke henge deg så mye opp i holdning om du har det fint og kroppen din fungerer til alle dine hverdagsoppgaver og sysler  ;-) 

Fake it till you make it! ;-)

Lykke til :)