Praten om naprapaten

14.11.2018

Hallais!

En del vet ikke hva naprapati er, en del tror de vet hva naprapati er, mens andre har god oversikt. Jeg vil fortelle hvordan JEG jobber.


En naprapat er en muskel og leddterapeut.  Helheten er viktig!


Først og fremst kort hvordan studiet var langt opp:

År1: Anatomi, fysiologi, masasje og stretching og skoleklinikk

År2: Mer anatomi og fysiologi, mobilisering og skoleklinikk

År3: Leddjustering (knak og brak på folkemunn)

År4: Mer av alt ovenforstående

I tillegg var vi om geriatri, pediatri, nevrologi, smertefysiologi, dermatologi, patologi med mer. Dette for å forstå hva det friske mennesket innebærer, og være i stand til å vurdere når en klient trenger videre utredning fra annen instans (eksempelvis fastlege).


Som utdannet naprapat er jeg medlem i Norges naprapatforbund.


Hvordan jeg jobber

Jeg begynner hver første time med ny klient med en SAMTALE. Her spør jeg ut om bakgrunn for besøket, tidligere skade, smerte, sykdom, livssituasjon, alt rundt problematikken du søker meg for og evt. annet som er relevant. 

Videre utfører jeg en UNDERSØKELSE. Første timen er alltid litt mer omstendelig for å få så mye informasjon som mulig. Det handler mye om å utelukke ulike muligheter, for så å ende opp med mest sannsynlig årsak. En undersøkelse varierer litt fra tilfelle til tilfelle men kan innebære blodtrykksmåling, nevrologisk status, status på bevegelse i ryggraden, bevegelse av ledd og muskler, og palpasjon (berøring av vev) for å identifisere smerteområdet. 

Ut fra det jeg finner i undersøkelsen BEHANDLER jeg på ulike måter. I starten handler det mye om å løse opp i spenninger i muskler og ledd. Opparbeide funksjon som eventuelt er nedsatt og i det lange løp for varig effekt er det trening som gjelder.

TEKNIKKER jeg jobber med kan være informasjon/bevisstgjøring, justering/"knekking" pressur av bløtvev (muskler), mobilisering/stretching, dry needeling, kinesiotaping og trening.

MIN ERFARING er at de jeg følger tett opp med behandling og trening kombinert får best resultat. Resultatene kommer raskere (smertelindring) og er også mer varige (smertefri og god funksjon). Trening er ferskvare og må vedlikeholdes. For mange er det starten som er tyngst og derfor er det en viktig del av behandlingen med trening og oppfølging, hvor en del får inn gode vaner etterhvert.

Noen ganger er det også helt nødvendig å fokusere på andre faktorer. Stressmestring, pust, søvn, kosthold, ergonomi, andre faktorer som er dominant i hverdags (bevisstgjøring).

Hvem oppsøker naprapat?

Ofte er det smerte i muskler og ledd folk søker for:

- Nakke

- Skuldre

- Rygg

- Knær

- Legger

- Føtter

- Albuer

- Hender

- Lysk

- Lår

 Det kan også være hodeverk, tinnitus eller svimmelhet.


Det er utrolig givende å få jobbe med mennesker. Noe av det viktigste er å se muligheter. Kropp og sinn er utrolig adaptivt og vi kan forme mye som vi ønsker. En "kjip" prossess kan snus til det bedre i veldig mange tilfeller. Og når du har "prøvd alt" så har du sansynligvis ikke det :)


Klem Aina