Lær å kjenne potensialet du har!

15.03.2021

God mandag! Naprapat i nord har bidratt til tekst om forebyggende helse. Den er åpen for alle, inn å les! Her er min opprinnelige/fulle tekst (en utfordring å fatte seg i korthet på et så viktig tema) ; Jeg har mange viktige tanker kring kroppen og smerteproblematikk. Kroppen er kompleks og jeg er ydmyk for menneskers smertebilder og utfordringer. Livet og kroppen er nyansert- det er det som gjør det så spennende å jobbe med mennesker! Samtidig finnes det enkle grep som kan gjøre underverk. Her er noen generelle råd. 

1. Det finnes et hav av muligheter, steg én er å tro på det- og gjøre noe med det. Det er mye du kan påvirke til det bedre. 

2. Søk kunnskap. vær fremoverlent og nyskjerrig på din egen helse. Les på nett, lån bøker, hør podcast eller spør terapeuten din. Hva er egentlig smerte, hvordan kan jeg få det bedre?

3. Kapasiteten vår går opp og ned. Summen av faktorer i livet kan påvirke smerte. Finn fram papir og penn, fargelegg på en skala fra 1-10 på sentrale faktorer og se hvor du har størst forbedringspotensial. Eksempel er relasjoner, søvn, kosthold/næring, fysisk aktivitet, økonomisk trygghet

4. Langvarig stress jobb med hvordan du best kan forholde deg til det. Avspenning, tankemønster, snakk om det, frigjør tid, gjør ting som gir deg godfølelse. 

5. For mye for fort/ endringer. Ofte kommer smerte fordi vi gjør noe kroppen ikke er forberedt på. Belastningsstyring kan da være glimrende.

6. Bevegelse og variasjon er gull for kroppen og toppen, gradvis eksponering gjør kroppen sterkere til å være på «ditt lag» i hverdagen. Det viktigste er å starte, litt kan gjøre mye! Kroppen har et helt eget smertelindrende system som kan være like effektivt eller mer effektivt en smertestillende medisiner. Styrke og kondisjon setter i gang dette systemet! 

Hør fra deg om du har kommentarer eller andre spørsmål om dine muskel- og leddsmerter.

-Aina